Banán na kubánský způsob

Rovnováha je také o dobrém jídle. A že doposud největší rovnováhu mipřinesla právě Kuba, rozhodla jsem se s Vámi podělit o jednoduchý, netypický a přitom tááák dobrý recept na kubánské „tachinos“.

Jedná se o jakési plátky banánů, které můžete jíst jen tak nebo jako přílohu k masu (určitě se těšte na recept :))

Co potřebujeme?

V první řadě je potřeba koupit správné banány. Banány na tachinos jsou větší než ty, co známe, mají zelenou barvu a nedají se jíst bez tepelné úpravy.

V Praze je můžete ku příkladu zakoupit na Hradčanské za kolejemi u Vietnamců nebo v sítích obchodů Delmart.

Žluté je možné použít jako dezert

Jak na to?

Banány oloupeme tak, že je nožem ve čtyřech místech podélně nařízneme a následně sloupneme slupku nožem.

Slupka je tvrdší a hrubší, časem si však vypěstujete grif :).

Banán nakrájíme zešikma na cca 2,5 cm plátky. Na pánvi rozehřejeme vrstvu 1 cm oleje na velmi vysokou teplotu a následně vkládáme na plném ohni banán tak, aby po minutce dvou lehce zezlátl. Osmažíme jej z obou stran a vyndáme.

Banány tím lehce změknou a v další fázi se nám nerozpadnou.

Teď si vezmeme obracečku a každý plátek lehce zatlačíme tak, aby popraskal, ale nerozpadl se. Plátky se zmenšily a ztenčily na cca 1 cm.

Opět je vrátíme do rozpáleného oleje. Tentokrát dosmažíme do plné zlatébarvy a můžeme podávat.

Než je začnete konzumovat, můžete jej trochu otřít kuchyňskými utěrkami, abyste vysáli přebytečný olej. Následně je osolte – ideálně hrubozrnou solí a hurá na ně.

Typické tachinos se podávají na Kubě jako příloha k masu, rýži a yuce s cibulí. Pokud nakrájíte banán na tenčí plátky cca 1 cm, může je osmažit bez rozmačkávaní. Chuťově jsou však malinko jiné. Osobně preferuji výše zmíněné :). Když je nakrájíte na několika milimetrové plátky, vytvoříte si banánové chipsy, které jsou pro Kubu, také velmi typické.

Typické kubánské tachinos

Smažené bananové plátky

Ač se rozhodnete pro jakoukoli dobrotu, jistě si pochutnáte. A příště, ať to máme komplet, si řekneme jak na typické kubánské Ropa Vieja.

Teď už hurá za sluncem 🙂

Dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Nejnovější články
  • Přidejte se k nám:
  • Video-inspirace:
  • Co nového na Instagramu:
  • Kategorie:
  • Další články: